1. Limit Tahunan Yang Mencukupi : Anda perlu melihat pada berapa limit tahunan coverage medical anda kerana ada company meletakkan sehingga Rm 1,000,000 tetapi harga nya pulak .. hmmmm .. koyak bulan2 nak bayar .. sepatutnya yg kena cover besar sampai juta2 ni adalah utk perlindungan seperti hibah atau penyakit kritikal .. baru betul cara susun plan dan medical card sepatutnya adalah pada kadar sepatut yg ada utk back up financial jika masuk ke hospital akibat penyakit merbahaya tp paling penting ianya mestilah unlimited penggunaan utk sepanjang hayat

2. Tempoh Cover : Semakin lama tempoh cover sesuatu pelan, adalah semakin baik. Contohnya begini, billa anda membeli TV ke Device ke pastinya anda mahukan warranty yang lebih lama kan? begitu juga dengan tempoh cover sesuatu pelan … pelan tersebut mestilah tertera perkataan jaminan pembaharuan barulah x jemm kita dah claim2 lps tu nk renew semula dah x lepas

3. Manfaat Sesuatu pelan : Setiap pelan takkan sama antara setiap company di malaysia. Pastikan anda melihat berapa manfaat yang di tawarkan dalam sesuatu pelan. Semakin banyak adalah semakin baik kerana alang2 membeli pesan saya wajib harga berpatutan pakej superb haha

4. Pelan Stand Alone Atau Investment Link : Ok, Mungkin ada keliru apa beza antara keduanya.plan Stand Alone adalah lebih baik Kerana Plan tersebut biasanya lebih murah dan senang utk kita pantau .. ramai yg beli siap pakej 3 in 1 la .. 5 in 1 la tp sepanjang hampir 20 tahun pengalaman saya kesemua yg pernah apply plan in 1 in 1 ni berakhir dgn kekecewaan krn agent 2 di luar sana suka gunakan ayat ada simpanan dalam plan ni .. utk pengetahuan semua medical card x mungkin ada simpanan malahan ada kenaikan lagi setiap beberapa tahun .. yg ada hanya lah dalam plan hibah / life yg di ambil .. bila anda gabungkan dalam 1 anda x kan nampak kenaikan harga medical card kerana di serap dgn nilai tunai yg ada dalam hibah .. sudahnya lepas 10 tahun tiba2 dapat notice .. insufficient fund .. apa berlaku .. jawapnya kena top up sumbangan .. kemudian anda rasa x mampu dan nk stop .. rupanya simpanan pun dan habis dalam tu .. yg tinggal hanya kekecewaan .. jadi sebaiknya belilah plan yg harganya murah perlindungannya tinggi .. nk simpan ke nak labur ke carilah tempat yg betul


Risaukan Kos Perubatan Yang Semakin Tinggi ?

Setiap Tahun Peningkatan KOS PERUBATAN Bukan Lah Sesuatu Yang Baru. Berikut Adalah Antara Faktor-Faktor Yang Menyumbang Kepada Peningkatan Kos-Kos Perubatan Di Negara Kita :

01.Perkembangan TEKNOLOGI PERUBATAN

02.Penambahan bilangan PESAKIT KRITIKAL

03.Kekurangan FASILITI mencukupi


Tahukah Anda??

37k Kes Kanser Yang Dilaporkan Pada Tahun 2012 (Laporan Sebenar)

57k Jangkaan Kes Kanser Yang Akan Berlaku Pada Tahun 2025

One Reply to “Pastinya anda mahu apply MEDICAL CARD yang TERBAIK kan? ok, saya akan kongsikan apa criteria yang perlu ada nilai untuk pastikan anda dapat pelan Medical Card yang BAIK dan TERBAIK.”

Comments are closed.